Revalidatie na knie operatie
Menisectomie
(bijwerken of gedeeltelijk verwijderen van de meniscus)
De meniscus functioneert als schokdemper en zorgt voor stabiliteit in de knie.
Vaak zijn er pijnklachten bij knielen, traplopen en draaibewegingen. Ook kan de knie zwelling geven.
Bij aanhoudende klachten vindt er een operatie plaats en wordt de meniscus bijgewerkt of grotendeels verwijderd.
Na afloop van de operatie is het van belang dat de patiënt gaat revalideren. Er zijn geen beperkingen in bewegen en de knie mag dan ook volledig worden belast. Het einddoel van de fysiotherapeutische behandeling is volledig herstel.
De behandeling zal bestaan uit ; verminderen van zwelling en het onstekingsproces, normaliseren van de kniefunctie, toename van actieve stabiliteit, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen van de beenspieren.
Door stapsgewijze opbouw in activiteiten werken wij naar volledige participatie in sport, werk en hobby.
De totale behandelduur kan variëren van 6 weken tot 3 maanden afhankelijk van de specifieke behandeldoelen. De belastbaarheid in sport kan na 6 weken worden opgebouwd afhankelijk na zwelling en pijn in de knie
Wij maken gebruik van beproefde protocollen die speciaal voor de patiënt op maat zijn gemaakt.
Door onze jarenlange ervaring hebben we uitstekende behandelresultaten.
Meniscushechting
(meniscopexie, de meniscusscheur hechten)
Bij jong volwassenen die meniscusklachten hebben wordt de scheur van de meniscus gehecht. Dit geniet altijd de voorkeur boven verwijdering. Het verwijderen van de meniscus kan leiden tot artrose van de knie.
Na afloop van de operatie zijn er beperkingen om te gaan belasten. U moet zes weken met krukken lopen. Ook mag u niet knielen en hurken gedurende drie maanden. Het is wel toegestaan om de knie te buigen.
Wij helpen bij het normaliseren van de kniefunctie met een aangepast oefenprogramma. Na zes weken kan de belasting worden opgevoerd en gaan we werken aan actieve stabiliteit, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen van de bovenbeenspieren.
De totale behandelduur kan variëren van minimaal 3 maanden tot wel 12 maanden wanneer er ook sprake is geweest van een voorste kruisband reconstructie.
Wij maken gebruik van beproefde revalidatie protocollen voor zowel de meniscushechting als de voorste kruisband reconstructie.
Als sportfysiotherapeuten zijn we goed bekend met de revalidatie van bovenstaande combinatie.
Voorste kruisband reconstructie
(bone-patella-bone, hamstring)
In 70% van de gevallen is er geen contact geweest met een ander persoon die zorgt voor een VKB- scheuring. Vooral bij sporten met draaibewegingen zoals, basketbal, voetbal, handbal en skiën is de kans groot op een VKB-ruptuur.
Vrouwen hebben een 2-8 keer grotere kans op een VKB-ruptuur. We revalideren veel jonge mensen (15- 40 jaar) met deze blessure.
In Nederland werden er in 2012 9000 VKB- reconstructies uitgevoerd.
Vanuit noord Nederland revalideren we allerlei verschillende sporters.
De meeste reconstructie worden met een bone –patella- bone of met de hamstring methode uitgevoerd.
Met beide methoden zijn we zeer goed bekend en leiden tot goede functionele resultaten en herstel van de passieve stabiliteit met weinig complicaties.
Het is bekend dat er een grote neuromusculaire verstoring ontstaat na de VKB-ruptuur en dat deze opnieuw moet worden getraind tijdens de revalidatie.
Ons behandelprogramma bestaat uit verschillende fases met aandacht aan vermindering van zwelling / pijn, verbetering van kniefunctie in mobiliteit, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen van de beenspieren.
Vooral de neuromusculaire musculaire training zal iedere training worden uitgevoerd met de speedfoot ladder. Sinds 1992 gebruiken we de speedfoot ladder om bewegingen van de benen opnieuw te trainen zoals voor /achter en zijwaarts stappen, draaien en sprongvormen zowel tweebenig als eenbenige uitvoeringen.
In de latere fases besteden we veel aandacht aan de sport specifieke spierversterkende oefeningen en bewegingen. We oefenen springen en landen om angst voor bewegen weg te nemen. In de tussentijd is de revalidatie uitgebreid en intensiever geworden en is de training bij de sportclub weer hervat
Na 3, 6 en 9 maanden laten we testen uitvoeren om de revalidatie te evalueren en aan te passen.
Bekend is dat de nieuwe voorste kruisband volledig is ingegroeid na 9 maanden en dan pas volledig belastbaar is.
Op basis van onze jarenlange ervaring revalideren we 12 maanden om opnieuw letsel te minimaliseren.
We gebruiken return to play criteria om weer stapsgewijs te starten met training en competitie.
“Goeie maar vooral professionele behandelingen. Er werd goed geluisterd en veel uitgelegd. Ik ben zeer tevreden met de behandelingen die ik heb gehad want mijn klachten zijn verholpen.”
“Goeie maar vooral professionele behandelingen. Er werd goed geluisterd en veel uitgelegd. Ik ben zeer tevreden met de behandelingen die ik heb gehad want mijn klachten zijn verholpen.”
1. Doe de online check
Geef aan waar u klachten heeft
Beantwoord de vragen
2. Bekijk de uitslag
Duidelijke omschrijving van de mogelijke oorzaken
Behandeladvies en doorverwijzing
3. Ontvang persoonlijk advies
Consult online of in de praktijk
Persoonlijk behandelplan
Geef hierboven aan waar de klachten zich bevinden.
Hiermee werken wij samen





